PRH:n tietopalvelussa olevat säännöt 6.9.2024
Sääntöjen lisäksi noudatetaan Yhdistyslakia
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Sofia-opiston kannatusyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Helsinki, Suomi.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja edistää suomalaisten koulutusta ja hyvinvointia Espanjan Aurinkorannikolla sekä edistää suomalaisten ja espanjalaisten välisiä suhteita.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjestää kursseja, seminaareja, luentoja, opintomatkoja ja tapahtumia.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Lisäksi yhdistys voi järjestää taloudellisen tilanteensa vahvistamiseksi rahankeräyksiä ja arpajaisia.
3. Yhdistyksen jäseneksi liittyminen
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yhdistyksellä voi olla varsinaisia jäseniä ja kunniajäseniä. Yritys tai yhdistys voi olla kannattajajäsen.
4. Jäsenmaksu
Vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous.
5. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Jäsen katsotaan eronneeksi, mikäli tämä on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta edellisen vuoden ajalta. Muilta osin noudatetaan yhdistyslakia.
6. Hallitus
Yhdistyksen kokouksessa valitaan sille hallitus: puheenjohtaja ja neljä varsinaista jäsentä. Hallitus voi keskuudestaan valita varapuheenjohtajan. Hallitus on toimivaltainen, kun puheenjohtaja ja puolet sen jäsenistä on paikalla.
Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi valintaa seuraavaa täyttä kalenterivuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Sofia-opiston työntekijä ei voi olla hallituksen jäsen. Henkilöstö voi keskuudestaan valita edustajan hallituksen kokouksiin puheoikeudella.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä. Toisen allekirjoittajan on oltava hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
8. Tilikausi ja toiminnan ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilintarkastajalta edellytetään KHT-tutkintoa.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta. Tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää kalenterivuosittain kaksi varsinaista kokousta: syyskokouksen ja kevätkokouksen.
Syyskokous pidetään loka-marraskuussa ja kevätkokous maalis-huhtikuussa.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille lähetetyillä sähköposteilla ja ilmoittamalla kokouskutsu yhdistyksen toimialueella ilmestyvässä suomenkielisessä sanomalehdessä.
11. Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokoukselle työjärjestys
- Vahvistetaan seuraavalle kalenterivuodelle toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
- Valitaan hallitukselle puheenjohtaja ja neljä varsinaista jäsentä
- Valitaan tilintarkastaja ja varatilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokoukselle työjärjestys
- Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tili- ja vastuuvelvollisille
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen lopettaminen purkamalla
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen lopettamisesta.
Mikäli yhdistys lopetetaan, kertyneet varat siirretään Espanjan Aurinkorannikolla sivistystoimintaa toteuttavalle instituutiolle.